Solohandboken

Välkommen till Solohandboken. Här har vi samlat matnyttig information för dig som driver eget eller som har tankar på att starta eget. Är du nyfiken på hur det fungerar med kostnader och utgifter? Vilka skatter som gäller för dig? Eller hur du ska tänka när du måste vabba? Då hittar du det här.

Scrolla neråt

Att driva eget

Det är mycket att hålla reda som soloprenör. Om du funderar på att starta eget, eller är precis i startgroparna, då kan det vara värdefullt att läsa på lite om allmänna grejer som gäller de flesta egenföretagare.

Hur du skapar en affärsplan

När du ska starta företag är det bra att först skapa en affärsplan.

Enskild firma till AB

Vi har tagit reda på när du ska byta från enskild firma till aktiebolag, hur det går till, och vad du kan tänka på för att göra det lättare.

5 kostnader att ha koll på

Vilka typer av kostnader finns det? Och vad är det för skillnad på en kostnad och en utgift?

Skatt för företag

Du som är soloprenör och driver eget företag kommer att behöva betala skatt, och det ganska ofta.

Aktiebolag

Aktiebolag är Sveriges populäraste företagsform, och det är inte så konstigt. För många soloprenörer är det ett väldigt förmånligt sätt att driva eget som skapar juridisk distans mellan din person och din firma, samt ger dig möjlighet att dra nytta av skattemässiga fördelar.

Fördelar

När du startar ditt företag behöver du välja företagsform, det är bra att jämföra för- och nackdelar med olika företagsformer.

Räkna ut din lön

Här går vi igenom hur du räknar ut din lön om du driver ett aktiebolag och vad som är bra att tänka på.

Utdelning

Som egenföretagare kan du när företaget börjar gå med vinst fundera på om du ska välja lön eller utdelning som källa till din huvudsakliga inkomst.

Pension

Hur fungerar pension för aktiebolag? Som egenföretagare är det viktigt att ha koll.

Enskild firma

För de allra flesta soloprenörer fungerar det alldeles utmärkt att ha enskild firma. Det är den enklaste och billigaste företagsformen, och gör det smidigt att både skala upp och skala ner samt att hantera bokföringen.

Enskild firma

Enskild firma, vad innebär det egentligen och vad ska man tänka på om man har en?

Räkna ut din lön

Att räkna ut hur mycket lön du kan ta ut från din enskilda firma kan vara lite knepigt. Det är många aspekter att ta i beaktning och även nya begrepp.

Tips

Vad gäller egentligen när du måste vabba eller vara sjukskriven? Och hur ska man göra för att planera för pensionen?

Pension

Som egenföretagare med enskild firma bär du själv ansvaret för ditt pensionssparande.

Hittar du inte det du söker?

Vi jobbar på att fylla på med ännu mer matnyttig information, men för att läsa mer om UNQUO och hur UNQUO kan hjälpa dig i ditt soloprenörsskap kan du kika på Vanliga frågor.

unquo-product