Utdelning: för dig som är egenföretagare
UNQUO är det självklara valet för dig som är egenföretagare, eller soloprenör som vi kallar det. Vi hjälper dig med allt från smarta betallösningar till vad skillnaden mellan lön och utdelning är. Så vad är egentligen skillnaden? Och passar utdelning eller lön dig och ditt företag bäst?
De flesta har idag hört talas om utdelning, speciellt då det på senare år blivit allt mer vanligt att ägna sig åt aktiehandel. För dig som är egenföretagare kan utdelning istället för att bara vara ett trevligt bidrag till sparandet även vara en inkomstkälla.
En utdelning för dig som soloprenör innebär helt enkelt att du tar en del av det egna företagets vinst och delar ut till aktieägarna, det vill säga dig själv och andra personer som köpt aktier i ditt aktiebolag.
Huruvida du kan välja mellan att ta ut lön eller utdelning beror däremot på vilken typ av företag du har. Det finns nämligen vissa regler och krav som behöver uppfyllas för att du som egenföretagare ens ska kunna välja mellan utdelning och lön.
Den vanligaste företagsformen där frågan om lön eller utdelning förekommer är i något som heter fåmansbolag.
Utdelning i fåmansbolag
Ett fåmansbolag, eller fåmansföretag som det också kallas, är ett aktiebolag där fyra eller färre delägare äger mer än hälften av de röstberättigade aktierna. Förutom antalet ägare så får ett fåmansbolag inte vara noterat och handeln med aktier får endast ske på en reglerad marknad.
Det kan också vara bra för dig som funderar på att ta ut utdelning ur ett fåmansbolag att veta att du måste äga minst 4 %av aktiebolaget vid årets början det år du betalar ut utdelningen. Vilket innebär att du måste ha ägt minst 4 % av ditt företags aktier vid början av exempelvis 2021 för att vara berättigad utdelning det året.
Det finns alltså vissa regler som du behöver vara medveten om när det kommer till utdelningar överlag och särskilt för utdelningar till egenföretagare inom fåmansbolag. En av dessa regler som du kan behöva ha lite extra koll på är 3:12 reglerna.
Vad är 3:12-reglerna?
3:12-reglerna är en del av inkomstskattelagen och anger hur du som ägare i ett fåmansbolag blir beskattad på utdelningar.
Syftet med 3:12-reglerna är att reglera möjligheten att ta ut utdelning som lön och är endast tillämpningsbara för dig om du har kvalificerade aktier. Att ha kvalificerade aktier innebär att du, eller någon närstående har bidragit till resultatet genom arbete för företaget.
Om du känner att 3:12-reglerna är lite trixiga att förstå är du inte ensam. Regelverket anses ofta vara ett av de mer komplicerade att sätta sig in i.
Men att avgöra om du behöver bry dig om regelverket är relativt enkelt. Du behöver bara svara på följande fråga: Har du varit aktiv inom aktiebolaget de senaste 5 åren? Om Ja, kan det vara bra att läsa på lite mer om hur 3:12-reglerna och beskattning av fåmansbolag fungerar.
Hur stor blir utdelningen?
Hur stor utdelning du kan ta ut beror förenklat på hur stor vinst ditt företag har dragit in. Ingen vinst = ingen utdelning. Reavinsten från företaget utgör det som kallas utdelningsutrymme eller gränsbelopp. Detta belopp kan du sen, efter bokslut och årsstämma, välja att betala ut som utdelning.
Självklart behöver du även betala skatt på din utdelning. Det brukar även talas om en dubbelbeskattning när det kommer till utdelning. Detta eftersom du först behöver betala bolagsskatt på vinsten och sen en personlig skatt på själva utdelningen.
Skatt på utdelning vs skatt på lön är en av de faktorer som brukar tas i beaktning när det kommer till valet mellan utdelning och lön. Så vad finns det då för fördelar och nackdelar med de olika alternativen?
