Tips för dig med enskild firma

Att driva enskild firma passar de flesta egenföretagare. Men när livet händer kan det vara svårt att veta hur man ska göra. Vad gäller egentligen när du måste vabba eller vara sjukskriven? Och hur ska man göra för att planera för pensionen?

enskild-firma-tips-driva-eget
Scrolla neråt

Föräldraledighet och vab med enskild firma

Att bilda familj är för många en självklarhet, oavsett om man är egenföretagare eller inte. Visst kan det vara knöligt men för att du ska kunna få ersättning både när du är föräldraledig och när du behöver vab är reglerna utformade för att vara så flexibla som möjligt. Det finns några särskilda saker att tänka på som egenföretagare för att du ska få den ersättning som du har rätt till.

1. Föräldrapenning

Grunden till din föräldrapenning är din sjukpenninggrundande inkomst (SGI), som beräknas utifrån ditt företags resultat efter avdrag och före skatt. Under ditt företags första 36 månaderna får du lika mycket som vad en anställd med samma utbildning, erfarenhet och arbetsuppgifter skulle ha fått.

2. Föräldraledighet

Föräldraledighet betalas ut för 480 dagar per barn oavsett om du är egenföretagare eller anställd. Du kan själv välja att ta ut den så att den passar dig och din firma. Till exempel kan du ta ut delar av dagen eller veckan medan du arbetar resten. Det är helt upp till dig.

3. VAB

Barn blir sjuka ibland. Så är det bara. Och även du som driver enskild firma har möjlighet att få ersättning vid vab. Det kan verka självklart, men du kan bara få ersättning för den tid du är hemma istället för att arbeta och du måste ha vårdnaden om barnet du ska vabba.

Att planera och ta ut semester

För de flesta som driver enskild firma är det svårt att kunna ta en paus. Firman tuffar på och för att kunna ha ett kontinuerligt flöde av pengar in i företaget jobbar man lite hela tiden. Därför är det viktigt att planera framåt för att kunna vara redo när det väl blir dags för semester.

1. Ha en buffert

Om din firma har ekonomiskt utrymme kan du ta av det för att använda under semestern. Annars är det bra att försöka spara under året. När det är semesterdags använder du av ditt sparade kapital.

2. Planera

Förbered så mycket som möjligt gällande din firmas ekonomi i förväg. Det kan vara att skicka fakturor i god tid innan så att du hinner få betalt eller att registrera skatter och avgifter i förväg. På så sätt kan du slappna av på semestern (även om du kanske kikar till mailen ibland).

3. Informera

Ge gärna information till kunder, leverantörer och andra partners i förväg så att de vet om att du kommer vara på semester. Om det finns saker som kan förberedas innan kan det även vara uppskattat att ha en dialog om det i god tid innan det är dags.

Enskild-firma-person-2

Sjukskrivning med eget företag

Det händer att man blir sjuk och inte kan arbeta. Blir du sjukskriven är du berättigad till sjukpenning, men hur mycket och hur länge beror på. Du som har enskild firma kan välja själv hur många karensdagar du ska ha, men om du inte gör något val så har du automatiskt sju dagar. Ju fler karensdagar du väljer att ha, desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift.

1. Anmäl till Försäkringskassan

Se till att anmäla dig till Försäkringskassan redan första dagen du är sjuk och ansök om sjukpenning. Om du är sjuk längre än sju dagar ska du även skicka in ett läkarintyg.

2. Gör en uträkning

Försäkringskassan har tagit fram ett hjälpmedel som kallas Ersättningskollen där du kan räkna ut hur mycket du kan få i sjukpenning. Grunden är att du kan få ungefär 80 % av din inkomst men högst 810 kronor per dag.

3. Om du behöver förlänga

Om du är sjukskriven under en längre period, det vill säga över ett år, så kan du ansöka om förlängning. Vanligtvis sänks då sjukpenningen till 75 % av din lön, men beroende på hur allvarlig sjukdom du har så kan det också skilja sig från person till person.

Enskild-firma-person-3

Pension för dig som har enskild firma

Att gå i pension kan vara trixigt för dig som driver enskild firma. Ansvaret på att spara ligger nämligen helt och hållet på dig. Kanske tänker du dig att du ska fortsätta driva ditt företag även efter pensionen, men det är ändå bra att planera för pensionen i förväg. Om du driver vidare företaget efter 65 får du nämligen lägre sociala avgifter och större jobbskatteavdrag.

1. Lön och överskott

Se till att ta ut lön eller överskott från verksamheten. Det du får ut och skattar för avgör hur mycket som du får ut i allmän pension. Enligt Pensionsmyndigheten maximeras den när du har en lön på minst 45 833 kronor i månaden.

2. Avdrag för pensionssparande

När du driver enskild firma kan du göra avdrag för eget pensionssparande med upp till 35 % av inkomsten. Det kan kännas lockande, särskilt när du är i uppstartsfasen eller när ditt företag går lite knackigt, men var försiktig med hur mycket du använder möjligheten eftersom det kan sänka din allmänna pension.

3. Planera din pension

Eftersom du som egenföretagare inte får tjänstepension är det viktigt att du planerar för ett eget pensionssparande. För att få motsvarande tjänstepension behöver du därför lägga undan ca 4,5 % av din firmas överskott. Om överskottet överstiger 44 375 kronor (2022) bör du även sätta av 30 % av det som överstiger det för att få motsvarande vad en anställd skulle få.

Tänk även på att du för att kunna nå upp till 80% av din slutlön när du går i pension även bör ha ett privat pensionssparande. Det gäller för alla, men är extra viktigt för dig som driver eget.

Här kan du läsa mer om pension för enskild firma.

Enskild-firma-person-4

Varför ska jag använda UNQUO till min enskilda firma?

Med UNQUO samlar du hela din ekonomi genom att koppla alla dina kort och konton till en och samma app. Det gör det smidigare att driva eget, så att du kan fokusera på det som verkligen spelar roll.

I appen kan du kategorisera dina köp på work eller life med enkla swipe, fota dina kvitton och välja rätt kontoslag. Alla köp du kategoriserat på work sammanställs i en revisorsvänlig rapport som du kan använda som stöd i bokföringen eller bara för att få bättre koll på hela din ekonomi.

app-store-badgegoogle-play-badge
unquo-product