Soloprenörer finns överallt runt oss, och UNQUO finns här för att göra det lättare för just denna grupp av företagare att driva eget. Förra helgen pågick Elmia Wood-mässan för fullt, och inom skogs- och träindustrin myllrar det av egenföretagare. UNQUO var på plats med vår community manager Belgin Alalinli och tog temperaturen på soloprenörskapet inom skogsbranschen.

Att driva eget är inte alltid det lättaste – något som UNQUO:s community manager Belgin Alalinli är väl bekant med. Hon har jobbat med entreprenörskapsfrågor på SEB i 12 år, och hennes mål med UNQUO är nu att hjälpa egenföretagare genom att skapa ett starkt community och hitta spännande samarbeten där vi kan nå soloprenörer.

Vad jag brinner för är verkligen att kunna bidra till att fler kan starta företag – vi vet att det bidrar till fler jobb. Det är mitt varför till att jag går till jobbet. Jag vill bidra till att fler ska kunna starta företag.

Det spelar ingen roll vad du jobbar med eller i vilken bransch du driver företag. Målet med UNQUO är att göra det lättare för soloprenörer att göra det de brinner för. Därför är vi ute vitt och brett för att inkludera alla branscher och sprida budskapet om UNQUO och vad vi jobbar för.

Elmia Wood-mässan beskrivs som “en heltäckande mässa och mötesplats för skogsägare, entreprenörer, skogstjänstemän och alla andra med intressen i skogen”. Precis som i alla andra branscher är detta en plats där vi kan hitta drivna egenföretagare. Är du nyfiken på soloprenörskap och verksamhet inom skogsindustrin? Det här är vad vi lärt oss om möjligheter och utmaningar inom branschen efter att ha tillbringat tre dagar med att prata med företagare på plats:

Möjligheter för soloprenörer inom skogsbranschen

 • Skogsindustrin är stor, och en stor andel av alla soloprenörer i Sverige är verksamma inom den här industrin. Skogen har varit med och byggt vårt samhälle både ekonomiskt och genom att bidra med arbetstillfällen. Ungefär 100 000-120 000 personer arbetar inom skogsindustrin, och cirka 300 000 personer i Sverige är skogsägare.
 • Sverige är en stark konkurrent till många skogsindustrier i världen. Skogen är Sveriges största nettoexportprodukt, varav det mesta av försäljningen går till EU och Storbritannien.
 • Skogen kommer alltid att öka i värde. Vi är begränsade till det utbud av skog och mark vi redan har. Däremot ökar efterfrågan på skog, eftersom att man hittar fler och fler användningsområden för både skogen och dess tillgångar. Många skogsägare ser detta som en bra investering istället för att investera på börsen, eftersom detta kan anses vara en tryggare och stabilare investering som inte påverkas lika mycket av konjunktursvängningar.
 • Många företagare inom skogsbranschen ser skogsmark som en försäkring om framtida inkomst både för sig själva och eventuella arvtagare, och berättar att betalning för skogsmark i dagsläget ligger på cirka 100 000 SEK per hektar.
 • Att äga skog kan ge inkomstmöjligheter genom att upplåta mark för till exempel vindkraftverk, bergtäkter, master och fiberutbyggnad. Även jakt- och fiskekort kan vara ytterligare inkomstkällor.
 • Många som jobbar inom skog säger att de uppskattar livsstilen – och just livsstil är något som ofta går hand i hand med varför många söker sig till soloprenörskap överlag.

Utmaningar med att verka inom skogsbranschen

 • Det tar 70-80 år att få en mogen skog, vilket gör att vissa typer av verksamhet inom skogsbranschen ofta handlar om långsiktiga investeringar.
 • Att ge sig in som ny i branschen kan vara ganska krångligt; det är mycket att hålla reda på när det kommer till miljölagar och olika certifieringar du behöver. Det gäller också att kontinuerligt hålla koll på det här med lagar och regler, för de kan förändras då och då.
 • Många inom industrin vänder sig till samarbeten när det kommer till finansiering. Ett exempel vi fick på Elmia Wood var företagare som kör virke och gör samarbeten med virkesföretag, och då även hittar sin finansiering via dem. Många gånger blir företagarna bundna till de företag de gör samarbeten med, vilket kan göra det svårt att få till en bra deal.
 • När det gäller skogskonton finns inte mycket transparens, vilket gör det svårt att jämföra vad du kan få för ränta både när det kommer till inlåning och utlåning.
 • Skogsindustrin är fortfarande en väldigt konservativ bransch, enligt många av de vi pratat med på Elmia Wood. Men det finns hopp, för det innebär också att det finns många andra företag, så som banker och försäkringsbolag, som vill göra mycket för att digitalisera och driva branschen framåt.

Utmaningarna kan verka stora, men möjligheterna är större. Som med egenföretagande rent generellt uttryckte många en önskan om guidning genom uppstartsprocessen och genom sitt företagande. Det som också var tydligt var det är många som brinner för att arbeta med trä och skog. Belgin påpekar att det är precis här UNQUO kommer in för att underlätta i soloprenörskapet, så att företagarna kan lägga sitt största fokus på sin affärsverksamhet – oavsett hur stor eller liten den än är.

Allt entreprenörskap är viktigt. Det minsta lilla till det stora. Även om det inte är heltid, även om det är en extrainkomst och att man skapar sitt eget arbetstillfälle. Vi vet också att det är en stor del av svenska befolkningen som tycker att de har en schysst idé, men långt från många gör något med det. Om vi kan bidra till att göra det enklare så är ju det fantastiskt.