Det startas fler företag än någonsin tidigare. Många som startar upp sitt företagande börjar med enskild firma, som är enklast att komma igång med snabbt. När företaget växer och ansvaret blir större är det många som börjar fundera på att omvandla företaget till ett aktiebolag istället eftersom det då kan vara fördelaktigt av flera skäl. Vi har pratat med två soloprenörer som genomgått den processen, och fått deras bästa tips.

Anledningarna att byta bolagsform kan vara många och individuella. Ofta handlar det om anledningar som berör skatt och ansvar, men det finns även många fördelar med enskild firma. Det bästa är alltid att se över din egen specifika situation för just dig och ditt företag. Definiera för dig själv vad som är viktigt. Vad har just du för skäl att byta företagsform?

Att byta från enskild firma till aktiebolag är lite som att börja om. Det första du behöver göra är att starta upp ett aktiebolag från grunden, som du sedan kan flytta över verksamheten till. Processen kan ibland kännas krånglig eller jobbig, men de som genomgått processen säger att det är värt det.

Maria Helgars resa från enskild firma till aktiebolag

Maria Helgars arbetar med mycket, men är framför allt varumärkesstrateg, konstnär och projektledare. Hon startade sitt första bolag redan 1998 vid sidan om skolan, och hade sedan ett långt uppehåll innan hon återupplivade egenföretagandet med enskild firma 2020. Övergången till aktiebolag startade hon redan under hösten 2021. För henne kändes det stabilare och tryggare att separera firman från det privata, och i slutänden var det värt det. Även om hon upplevde processen som utmanande så var den relativt snabb.

– Det fanns ingen tydlig vägledning, utan du måste vara inne på Verksamt, Skatteverket, banken om vartannat… Man har ingen handläggare, utan sitter själv med de olika stegen. Första gången man gör det så vet man ju inget om varken processen eller de olika stegen, så tröskeln kan kännas hög. Jag tyckte det var krångligt, men jag är alltid lösningsorienterad, så jag tar förutsättningarna och arbetar mig igenom det.

För Maria var de största hindren hanteringen via banken och kopplingen mellan de olika instanserna. Det första steget när du startar aktiebolag är att kontakta din bank för att öppna ett aktiekapitalkonto och få intyg om detta. Redan där behöver du också skicka in din affärsplan, och Maria berättar att hon tyckte det kändes märkligt att någon annan skulle avgöra om hon får ha sin verksamhet, när hon redan hade ett fungerande företagande. Samtidigt säger hon att det var bra för egen del, eftersom hon då var tvungen att fräscha upp sina egna tankar kring det hela.

Ett annat hinder handlade om kommunikation. Efter att aktiekapitalkontot öppnats var nästa steg att registrera företaget via verksamt.se. Hon skulle då uppge konto och bankkontakt, men problemet var att man inte längre har personliga bankkontakter. Det visade sig att systemen som ska matcha inte använde samma vokabulär. Så var det åtminstone för Maria med just hennes bank.

– Jag tror att företagar-Sverige skulle tjäna på om det gjordes enklare. Jag skulle inte kunna beskriva processen exakt idag, för den var så omständig. Det kändes oorganiserat. Många saker skulle kunna förbättras i synkning mellan olika instanser, och att göra en tydlig tidslinje över vad man ska göra när. Det är ju ändå samma steg som alla ska igenom.

Det sista som gjorde att Marias process tog längre tid än hon tänkt sig, handlade om en missuppfattning. Hon uppfattade en fråga i formulären fel, och kryssade inte i att hon skulle vara arbetsgivare. För visst är det lätt att missa, men i aktiebolag räknas även du själv som anställd. Den missen tog henne sex veckor att fixa och gjorde att hon var tvungen att börja om från början med formulären.

– Jag är ändå väldigt nöjd med att jag gick igenom hela den här omvandlingen från enskild firma till aktiebolag. Processen var utmanande, men det är ofarligt att göra fel. Det enda som händer är att det blir fel, och så får man göra om det. 

Något Maria är väldigt glad över är att hon redan i ett tidigt skede i sitt företagande bestämde sig för att ta hjälp av experter, vilket har hjälpt henne mycket. Hon har tagit in hjälp med att hantera lön och ekonomi, vilket hon beskriver som en riktig lyx. Det var även något som hjälpte henne under omvandlingsprocessen av företaget. Preliminärberäkningar ska göras och formulär ska fyllas i, och hon säger att hon inte skulle klarat processen utan sin ekonomikonsult.

– Om man är väldigt ekonomiinsatt och har en mer ekonomisk bakgrund så kanske processen och alla frågor upplevs som enklare. Och då menar jag inte egen budget, utan det här är mer abstrakt.

Efter att ha gått igenom den här processen pekar Maria på att det var utmanande just för att hon inte hade sin ekonom med sig hela vägen, så om hon skulle gjort om allt det här idag skulle hon tagit in ännu mer hjälp. Därför är hennes tips att ta in experthjälp. Personligen skulle hon ha bokat in möten med sin ekonomikonsult och suttit tillsammans med henne genom processen. Ett annat tips är att ta stöd från andra som genomgått samma process. Om du vet hur processen går till från början, så är du förberedd. Då kanske det inte upplevs som lika krångligt.

Att övergå från enskild firma till aktiebolag kändes besvärligt, men vill man så går det, och Maria är stolt över att ha tagit sig igenom den resan på egen hand. Processen tog ett par månader, vilket kanske känns långt när man är mitt i det, men ur ett företagarperspektiv så är det inte så lång tid egentligen. Slutligen säger Maria att det är viktigt att komma ihåg att det är värt det, och att våga.

– Bara gör det! Har du kommit dit i den här processen att höra dig för, ta in hjälp, fundera – då är det bara att göra det.

Anna Lundqvists om att växla från enskild firma till aktiebolag

Foto: Felix De Silva

Anna Lundqvist jobbar som produktdesigner. Hon började sin soloprenörsresa 2003, och drev sin verksamhet som enskild firma i 12 år innan hon bestämde sig för att det var dags att starta aktiebolag istället. Hennes erfarenhet av övergången till aktiebolag är lite annorlunda än Marias. För Anna blev både beslut och process ganska enkel, och startade med en dialog med hennes redovisningskonsult kopplat till att hennes omsättning började gå upp. Sedan fick hon hjälp av sin konsult genom hela processen, vilket underlättade mycket.

– Min redovisningskonsult sa att jag började komma upp i sådana siffror att jag borde starta aktiebolag. Som enskild firma behövde jag skatta för hela överskottet. Det kändes dumt för pengar jag egentligen ville ha kvar i företaget, att skatta för pengar som jag inte behövde direkt. Processen var enkel, den personen gjorde allt det arbetet åt mig och skickade över de dokument jag behövde fylla i och signera. Så det var några papper bara, och sen var det klart.

För Anna har det inte varit någon större skillnad rent administrativt mellan att driva enskild firma eller aktiebolag. Däremot berättar hon att ett irritationsmoment i övergångsprocessen var att hon hade byggt upp väldigt bra infrastruktur i sin enskilda firma – något som hon inte kunde ta med sig in i aktiebolaget. Redan innan övergången hade hon allt ekonomiskt separerat mellan privat och företag, och när hon växlade över till aktiebolag var hon tvungen att göra om allt. Nya bankkonton, PlusGironummer och bankgironummer. Och så var det bristen på produkter anpassade för just småföretagare.

– Det som är ett problem är att inga företagsprodukter är anpassade efter oss soloprenörer. Produkter för aktiebolag är alltid skapade för större företag, och är ofta dyrare än för enskilda firmor. Där önskar jag att det fanns olika prisnivåer, med oss småföretagare i åtanke. Alla som driver företag gör det ju inte för att växa. Jag drivs inte av att driva företag – jag drivs av möjligheterna det medför, att jag kan jobba som jag vill, och av passionen för det jag gör.

Annas största misstag i sin övergångsprocess kom som en ganska stor chock, framför allt eftersom att hon brukar ha bra koll på allt. När du driver enskild firma kan du skjuta på vissa skatteskulder, och jämka ut dina resultat mellan olika år genom periodiseringsfonder. De går att flytta över till aktiebolaget också, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Det som hände för Anna var att när hennes enskilda firma togs bort och hon startade nytt, så blev hon tvungen att betala allt i fonderna direkt, och behövde då ta ut egna beskattade pengar och betala in. Hennes viktigaste tips är därför att se över resultat från tidigare år, så att man inte har liggande skatt eller fonder som ska betalas in. Se till att ha allt löst först.

Om du har anledningar som gör att du vill växla bolagsform, så tycker Anna att det är värt att gå igenom omvandlingsprocessen. Överlag har hon inte direkt några högre administrativa kostnader jämfört med tidigare, och hon upplever företagandet som mer seriöst. Både hur hon ser på sig själv, och hon märker även en skillnad i hur andra ser på henne som företagare. Hon har alltid varit noggrann i att särskilja företaget från sin privata ekonomi. Till skillnad från enskild firma är aktiebolag däremot en enskild juridisk enhet, vilket gör att det kan bli lättare att hålla isär jobb och privat identitetsmässigt – något som kan vara viktigt om företaget är en stor del av ditt liv.

– Jag tror det är bra om man är egenföretagare att särskilja på sin egen identitet och företaget. Dessutom kan det ibland kännas lättare att kunna ta betalt för företaget istället för sig själv.

Utöver friktion gentemot banken och kostnader, så upplevde Anna inga problem med att växla från enskild firma till aktiebolag. För dig som funderar på att byta företagsform är hennes tips att ta tid att göra efterforskningar först, så att du har en uppfattning om process, avgifter och kostnader. Ta reda på hur mycket du behöver betala för att starta upp och lägga ner; när, hur mycket och varför. Och fundera på om du vill lägga ner din enskilda firma direkt, eller om du vill ha den vilandes ett tag. Sedan är det en väldigt stor hjälp att anlita någon, så behöver du bara signera de papper som behövs. Och sist men inte minst, våga vara frågvis och be om hjälp.

– Våga ställa frågor och be om hjälp längs vägen. Ring Skatteverket, du behöver inte uppge personnummer och kan vara anonym om du vill. De är verkligen bästa myndigheten. Alltså jag älskar Skatteverket, de är alltid så hjälpsamma.

Tips från Maria & Anna

  • Definiera för dig själv vad som är viktigt för dig. Vilka skäl har du till att byta företagsform?
  • Ta stöd från andra som genomgått processen tidigare.
  • Ta in professionell hjälp, helt eller delvis. Boka in möten så att du har stöd längs vägen.
  • Skapa dig en uppfattning om hur processen går till, och ta reda på avgifter och kostnader.
  • Ring och prata med Skatteverket, de är oftast väldigt hjälpsamma. Du kan ringa in anonymt om du vill.
  • Se över ditt företags ekonomi så att du inte har kvarvarande skatt eller fonder liggandes som behöver betalas in. Se till att allt är löst innan.
  • Våga göra det även om det kan verka besvärligt. Hitta sätt att våga och orka, om det här är rätt väg för dig så är det värt det.

UNQUO är en tjänst skapad och anpassad för dig som driver företag solo. Alldeles för länge har tjänster anpassats efter större företag och tvingat er småföretagare att anpassa er. Det är det vi vill ändra på. Vi anpassar oss efter er istället, och finns här för dig i ditt företagande.

Vill du läsa mer?

Läs mer om hur du startar aktiebolag på Bolagsverket.

Läs mer om villkor och om hur du kan föra över periodiseringsfond på Skatteverket.

I Solohandboken kan du läsa mer om fördelarna med aktiebolag.